Logo GA JRCh

Laboratorium Badań Środków Spożywczych

Badania chemiczne żywnosci i pasz dla zwierzat

Badania chemiczne żywnosci i pasz dla zwierzat

W naszym Laboratorium badania chemiczne żywności wykonywane są zarówno dla celów własnych, jak i dla celów urzędowych kontroli żywności oraz badania związane z kontrolą jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Jest to najszersza grupa próbek badanych przez nasze laboratorium. W ramach prowadzonych badań oferujemy badania m.in. mięsa i produktów mięsnych, wyrobów garmażeryjnych, pieczywa i przetworów zbożowych, olejów i tłuszczy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, a także pasz dla zwierząt.

Dla wielu rodzajów żywności oznaczamy: tłuszcz, białko, węglowodany, błonnik, a następnie obliczamy wartość odżywczą podawaną na etykietach produktów spożywczych.

W mięsie i produktach mięsnych oznaczamy konserwanty: azotyny, azotany, fosfor, sól.

W mięsie drobiowym oznaczamy zawartość wody wchłoniętej podczas procesu technologicznego, co świadczy o prawidłowości przeprowadzonej obróbki.

W mięsie mielonym wołowym i wieprzowym oznaczamy zawartość kolagenu, świadczącym o właściwej proporcji zawartości mięsa i tkanki łącznej.

W laboratorium wykonywane są badania olejów i tłuszczy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego w kierunki liczby kwasowej i nadtlenkowej, które świadczą o świeżości produktu i mogą stanowić podstawę do wyznaczenia okresu przechowywania.

W paszach wykonywane są badania na homogeniczność produktu, na podstawie oznaczenia zawartości soli.