Badania chemiczne żywnosci i pasz dla zwierzat
W naszym Laboratorium badania chemiczne żywności wykonywane są zarówno dla celów własnych, jak i dla celów urzędowych kontroli żywności oraz badania związane z kontrolą jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Jest to najszersza grupa próbek badanych przez nasze laboratorium. W ramach prowadzonych badań oferujemy badania m.in. mięsa i produktów mięsnych, wyrobów garmażeryjnych, pieczywa i przetworów zbożowych, olejów i tłuszczy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, a także pasz dla zwierząt.
Dla wielu rodzajów żywności oznaczamy: tłuszcz, białko, węglowodany, błonnik, a następnie obliczamy wartość odżywczą podawaną na etykietach produktów spożywczych.
W mięsie i produktach mięsnych oznaczamy konserwanty: azotyny, azotany, fosfor, sól.
W mięsie drobiowym oznaczamy zawartość wody wchłoniętej podczas procesu technologicznego, co świadczy o prawidłowości przeprowadzonej obróbki.
W mięsie mielonym wołowym i wieprzowym oznaczamy zawartość kolagenu, świadczącym o właściwej proporcji zawartości mięsa i tkanki łącznej.
W laboratorium wykonywane są badania olejów i tłuszczy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego w kierunki liczby kwasowej i nadtlenkowej, które świadczą o świeżości produktu i mogą stanowić podstawę do wyznaczenia okresu przechowywania.
W paszach wykonywane są badania na homogeniczność produktu, na podstawie oznaczenia zawartości soli.
Oddział Tarnów
Laboratorium Badań Środków Spożywczych
Pliki do pobrania:
Badania mikrobiologiczne
- Badania mikrobiologiczne żywności
- Badania mikrobiologiczne pasz
i karm dla zwierząt - Badania mikrobiologiczne materiałów
biologicznych - Badania mikrobiologiczne wody
- Badania mikrobiologiczne powietrza
- Badania mikrobiologiczne tusz zwierząt rzeźnych
- Badania mikrobiologiczne próbek z obszaru produkcji
Badania metodą PCR
- Badanie obecności specyficznego DNA
dla bakterii chorobotwórczych - Badanie obecności DNA specyficznego
dla danego gatunku zwierząt
Badania fizykochemiczne
Badania sensoryczne
Oddział Nowy Sącz
Laboratorium Diagnostyki Weterynaryjnej i Badań Środków Spożywczych
Badania mikrobiologiczne
- Badania mikrobiologiczne żywności
- Badania mikrobiologiczne pasz
i karm dla zwierząt - Badania mikrobiologiczne materiałów
biologicznych - Badania mikrobiologiczne wody
- Badania wody basenowej
- Badania mikrobiologiczne powietrza
- Badania mikrobiologiczne tusz zwierząt rzeźnych
- Badania mikrobiologiczne próbek z obszaru produkcji
Badania metodą PCR
Badania fizykochemiczne
Badania sensoryczne
Badania z zakresu diagnostyki weterynaryjnej